ENSEMBLE             


ENSEMBLE in een ruimte


  ENSEMBLE via skype

Doe mee
 met ENSEMBLE via Skype

Zondag 11 december 15u-16u30
Luisteren via de radio: 106.7 FM of Radio Centraal

(Dit is men Skypenaam: omiacoj)
ENSEMBLE-online

De speelruimte kun je op ENSEMBLE-stream uitproberen.ENSEMBLE in de wereld


Het verworven model van deze tijd, als alternatief voor hiërarchische en verticale autoriteit.

Maar hoe organiseer je zo’n basisgelijkheid écht?

‘Wij zijn de 99%’, ‘Bezet alles’. Ze stralen de utopische overtuiging uit dat er niet langer individuele initiatiefnemers bestaan, maar dat alles voortkomt uit een collectief gevoel, een gedeelde stemming en passie.

de mentale publieke ruimte

De moeilijke opdracht bestaat erin om momenten van eenheid te scheppen, van collectieve dynamiek, van échte gelijkheid.

Het klopt dat relational art, zeg maar interactieve kunst, verdienstelijke pogingen gedaan heeft om participatie zowel theoretisch als praktisch te herzien. Jammer genoeg wordt ze daarbij gedwarsboomd door haar obsessie met spel, en door niet meer stil te staan bij de context waarin ze plaatsvindt: als je het prettig vindt om van een glijbaan te roetsjen in een galerie, zegt dat veel meer over de galerie dan over je verhouding tot die glijbaan.

Horizontaliteit staat niet gelijk aan ‘structuurloosheid’.

Het kan doeltreffend zijn om de criticus, de deelnemer en de toeschouwer te betrekken in een interactieve ‘relatie’, en zo de aandacht te vestigen op thema’s als maatschappelijke toegankelijkheid of de vage grens tussen producent en consument.

Komen tot een algemenere invulling waarin iedereen (of beter nog: niemand) ‘creatief’ is.Copy/Paste > POWER, Nina. Lig neer, sta op! De opmars van horizontaliteit. Rectoverso, Nr. 49, november - december 2011